Translate

streda 28. decembra 2016

Medovníkový domček

Na úvod by bolo vhodné priznať, že som vianočný škriatok. Vianocami žijem každý rok už od konca septembra. Tento rok to však po dlhej dobe bolo iné. Bol december a ja som nemala stromček (!), ani medovníky. Jediné čo som mala boli vianočné darčeky. Lebo ak niečo na Vianociach nemám rada, tak sú to masy ľudí v nákupných centrách. Od toho sa skutočne veľmi rada oslobodím. Preto mám darčeky nakúpené vopred. Rodina síce pretáča oči, keď ich koncom leta kontaktujem s požiadavkou na zoznam ich vianočných želaní... V konečnom dôsledku mi ale vždy v decembri závidia, že ja už mám darčeky nielen nakúpené ale aj zabalené. S výzdobou to však tento rok také promptné nebolo. Niežeby mi po nej srdce nepišťalo už dávno pradávno. Vyskytol sa však technický problém v podobe maliara. Ok, on za to vlastne chudák maliar ani nemohol, to všetko ja, kedže som chcela mať vymaľovaný celý byt ešte pred Vianocami. Naivne som si myslela, že to bude trvať maximálne dva dni. Ha ha! Bol u nás týždeň. Takže tento rok sme mali vianočný stromček ako normálni ľudia, a teda tesne pred Vianocami. (Za to si ho ale nechám minimálne do Veľkej noci!). Situáciu s medovníkmi zachránili kamarátky, ktoré zorganizovali náš každoročný rituál pečenia s deťmi. Tam je vždy o zábavu postarané (ako inak pri toľkých deťoch a fľašiach vína). Odchádzame od múky a cukrovej polevy, ohučané, ale s dobrou náladou (to z toho vína) a kopou medovníkov. 
Absencia sviatočnej výzdoby spôsobila, že tento rok sa vianočná nálada u mňa prejavila až 27. decembra. Teda v čase keď sme už mali za sebou návštevné kolečko cez pol republiky. Darčeky odovzdané, prevzaté, žalúdok plný vianočných špecialít každej jednej navštívenej domácnosti, na váhe plus 5 kíl, etažér zaplnený koláčmi "na koštovku" (sú všetci slepí, že nevidia, že tie nohavice na mne držia pokope len silou vôle?!). Napriek tomu som si doma, s novo nadobudnutou vianočnou náladou, nemohla odpustiť naše tradičné zdobenie medovníkového domčeka. Zámerne nepíšem pečenie! Tento rok som si to totiž uľahčila. Už minulý rok som sa koncom októbra márne snažila kúpiť v Ikea ich slávny medovníkový domček, no pani na mňa pohoršene frkla, že čo už tak neskoro asi čakám. Domčeky vraj boli dávno vypredané. Tento rok som to teda nenechala na náhodu, a keď som podobný polotovar zbadala v rakúskom Eurospar, neváhala som ani sekundu. Viem totiž presne čo všetko obnáša príprava vlastného domčeka, a poviem vám, nie je umenie to upiecť, ale vymerať! Síce, možno len pre mňa. Mne matika a geometria nikdy veľmi nešli, no. Na počudovanie sa nerozpadol ani ten homemade minuloročný, no s týmto to bolo o poznanie rýchlejšie a jednoduchšie. Ideálny pre všetky lenivé matky. Súčasťou balenia boli už narezané medovníkové pláty, sladkosti na ozdobovanie (vrátane čiernej mačky, chválim), a taktiež papierové postavičky nielen na dozdobenie (u nás dala divadelné predstavenie sama Karin, a fakt to stálo za to :-D). Jediné čo som musela do plusu urobiť bola hustá bielková poleva, na ktorú budete potrebovať 200g práškového cukru a jedno čerstvé bielko (čerstvosť je vraj kľúčová). 
Majte pekné sviatky, a hlavne si ich, medzi všetkým tým pečením, varením a upratovaním, nezabudnite užiť ;-) 











1 komentár:

  1. Mňááám :-) Medovníkový domček vyzerá skvostne, u nás by veru nemal dlhé trvanie, oboch chlapov mám prudko závislých na sladkom :-)
    Inak sranda aj my každoročne vypekáme s kamarátkou medovníky, snáď už od doby našich školských liet, kedy nám ešte cesto robila moja mamka, teraz keď už obe máme deti, je to veru poriadne zábavné a ohučané s dobrou náladou a kopou medovníkov sa lúčime aj my :-) Bez toho by Vianoce ani nemohli prísť :-)

    OdpovedaťOdstrániť